Ege BölgesiNe Yapılır?

Bodrum Nerede, Nereye Bağlı? Bodrum’da Ne Yapılır?

Yaz denildiği zaman akla gelen ilk tatil beldelerinin başında hiç şüphesiz Bodrum var. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın pek çok yerinden turisti kendine çekmeyi başaran bu muhteşem beldede unutulmaz bir atmosfer sizi bekliyor olacak.

bodrum yel degirmenleri

Bodrum, hem tarihi hem de hareketli yaşantısı ile dünyanın sayılı tatil merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. Doğanın tüm güzelliklerini cömertçe sergilediği bu beldede, günün her saatinde yapılabilecek bambaşka aktiviteler bulunuyor.

Bodrum’da tarih ve doğal güzelliklere ek olarak bir leziz yemekler sizi bekliyor olacak. Bu muhteşem beldede en iyi tatili yapmak için sizler için hazırladığımız bu rehberi inceleyebilirsiniz. 

Bodrum Nerede?

200.000 nüfusu olan, yaz aylarında milyonlarca turisti misafir eden Bodrum, Ege Bölgesi’nde yer alıyor.

Bodrum Nereye Bağlı?

Bodrum, Ege’nin en ünlü turistik merkezlerine de ev sahipliği yapan Muğla iline bağlı bir belde. 

Bodrum’a Nasıl Gidilir?

Bölgenin en popüler tatil merkezlerinden biri olan Bodrum’a ulaşmak çok kolay. İster özel aracınızla, ister otobüs veya uçakla beldeye gelebilirsiniz. 

  • Uçakla seyahat ediyorsanız: Bodrum’da uluslararası bir havaalanı bulunuyor. Milas – Bodrum Havalimanı, kent merkezine yaklaşık 40 dakika mesafede hizmet veriyor. Uçağınızdan indikten sonra HAVAŞ otobüsleri ile kolayca Bodrum kent merkezine ulaşabilirsiniz. 
  • Otobüsle seyahat ediyorsanız: Bodrum Otogarı oldukça aktif. Yaz sezonunda neredeyse Türkiye’nin her şehrinden doğrudan seferler düzenleniyor. 

Bodrum, İstanbul’a 790 kilometre, İzmir’e 250 kilometre, Ankara’ya ise 715 kilometre mesafede bulunuyor. Beldeye özel aracınızla gelmek mümkün olsa da yaz aylarında artan nüfus nedeniyle ciddi bir trafik sorunu ile karşılaşacağınızı da unutmamalısınız. 

Bodrum’a Ne Zaman Gitmeli?

bodrum kalesi

Bodrum, yaz aylarında beklendiği üzere oldukça sıcak bir atmosfere sahip. Yaz aylarında deniz ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir atmosfer bulunuyor.

Ancak bunaltıcı sıcaklardan hoşlanmıyor ve daha az nemli bir dönemde ziyaret etmek istiyorsanız ilkbahar ve sonbahar mevsimini tercih edebilirsiniz. Bu dönemde de halen denize girilebilecek sıcaklıklar sunan Bodrum’da, sonbaharda hem Ege’nin tadını çıkarabilir hem de binlerce yıllık medeniyetlerden günümüze ulaşmış olan eserleri daha rahat inceleyebilirsiniz. 

Bodrum’da Gezilmesi Gereken Yerler

Bodrum’da sadece doğal güzellikler değil, aynı zamanda eşsiz bir tarih ve hareketli bir kent yaşantısı da sizi bekliyor. Uzun yıllar boyunca medeniyetlerin göz bebeği olmuş olan Bodrum’da pek çok farklı cazibe merkezi mevcut. Eğer tarihten hoşlanıyorsanız, Bodrum’u çok daha fazla seveceğinize emin olabilirsiniz! 

Barlar Sokağı’na Mutlaka Uğrayın

Bodrum’da gezilmesi gereken yerlerin başında Barlar Sokağı geliyor. Bölgenin hareketli yaşantısını en iyi şekilde yansıtan yerlerin başında gelen bu sokakta günün her saatinde apayrı bir atmosfer mevcut. 

bodrum barlar sokagi

Gündüz saatlerinde, öğleden sonra hareketlenmeye başlayan Barlar Sokağı’nda hediyelik eşya alışverişi yapabileceğiniz pek çok işletme bulunuyor. Ancak, Barlar Sokağı’nı ünlü yapan atmosfer akşamları güneş battıktan sonra ortaya çıkıyor. 

Bodrum’un hareketli akşamlarını ve gece yaşantısını görebileceğiniz bu sokakta keyifli vakit geçireceğinize emin olabilirsiniz. Özellikle haftasonu akşamları sokak bambaşka bir ruha bürünüyor. 

Tarih ve Manzara Bir Arada: Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi, sadece Bodrum’un değil, neredeyse tüm Ege’nin sembolü haline gelmiş durumda. Muhteşem bir manzaraya ve tarihe sahip olan bu kaleyi mutlaka görmeniz gerekli. Özellikle tarihten hoşlanıyorsanız, Bodrum Kalesi’nde tüm gününüzü geçirebileceğinize emin olabilirsiniz. 

bodrum kalesi

Bodrum Kalesi’nin geçmişiyle ilgili araştırmalar halen devam ediyor olsa da arkeolojik bulgulara göre 1400 ile 1500 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. Aziz John Şövalyeleri tarafından inşa edilen kale, günümüze kadar ulaşan en iyi korunmuş eserlerden biri olarak gösteriliyor. 

Bodrum belde merkezinde yer alan kaleyi her yerden görebilmek mümkün. Kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra bu muhteşem esere ulaşabilir ve ister rehberli, isterseniz tek başınıza gezebilirsiniz. Kale içinde dinlenebileceğiniz bir kafe de mevcut. 

Çalışma saatleri: 

  • Yaz döneminde: 08:30 – 18:30
  • Kış döneminde: 08:30 – 17:30

Ege’nin Tarihi Tek Bir Yerde: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

 

Bodrum Kalesi’ni ziyaret ettikten sonra hemen yanında bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni de programınıza ekleyebilirsiniz. Özellikle tarih tutkunlarına büyüleyici bir deneyim sunan bu müze, Ege’nin ve bölgenin tarihini çok daha yakından tanımanızı sağlıyor. 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyanın en zengin eser koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen müzede Antalya – Finike ve Gelidonya bölgelerinden çıkan sualtı eserleri sergileniyor. Müze gezmekten hoşlanmıyor olsanız da burayı programınıza eklediğinize pişman olmayacaksınız. 

Çalışma saatleri:

  • Yaz döneminde: 08:30 – 18:30
  • Kış döneminde: 08:30 – 17:30

Saklı Kalmış Tarih: Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi 1

Bölgedeki diğer tarihi eserlerin yanında genellikle üstünkörü geçiliyor olsa da Halikarnas Mozolesini de kesinlikle programınıza eklemeniz tavsiye ediliyor. Sadece Bodrum’un değil, dünyanın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi, dünyanın yedi harikasından biri olarak gösteriliyor. 

Kral Mausolos’un kız kardeşi ve eşi Artemisia tarafından, kralın anısına inşa edilmiş olan bu mozoleden günümüze pek bir şey kalmamış. Tarih boyunca pek çok medeniyet tarafından işgal edilen bu bölgede eserler tahrip edilmiş olsa da kalıntıları görmek mümkün. Mozolenin orijinal formunu yaşanan büyük bir depremde kaybettiği ve yıkıldığı düşünülüyor. Halikarnas Mozolesi’nden alınan eserlerin büyük bir bölümü bugün Londra’da, British Museum’da sergileniyor. 

Kalıntılar açık hava müzesi konseptinde sergileniyor. Bodrum Otogarı’na geldikten sonra, Turgutreis Caddesi üzerinde yürüyerek müzeye ulaşabilmek mümkün. 

Çalışma saatleri:

Mozoleyi Pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edebilirsiniz.

  • Yaz döneminde: 08:30 – 18:30
  • Kış döneminde: 08:30 – 17:30

Bölgenin En Ünlü Müzelerinden: Zeki Müren Sanat Müzesi

Bodrum ile özdeşleşen, Türkiye’nin en önemli değerlerinden biri olarak gösterilen Zeki Müren’in hayatını görebileceğiniz bu müze de ziyaret edilmesi gereken yerler arasında gösteriliyor. Bodrum’un bugünkü konumuna ulaşmasında büyük katkısı bulunan Zeki Müren’in, Bodrum’da yaşadığı dönemde kullandığı evi müze olarak işletiliyor. Açıldığı günden beri bölgenin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Zeki Müren Sanat Müzesi’ni mutlaka programınıza eklemeniz tavsiye ediliyor. 

zeki muren sanat muzesi

Müze içinde Zeki Müren’in kullandığı gerçek eşyalar sergileniyor. Sahne kostümleri, ödülleri ve kişisel eşyalarını görebilmek mümkün. Müzenin dış bölümünde, binanın bahçesinde ise sanatçının yaşarken kullandığı otomobil sergileniyor. 

Zeki Müren Sanat Müzesi, Bodrum kent merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz bir konumda. Kumbahçe Mahallesi’nde bulunan müzeye, beldenin merkezi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinden yapacağınız bir yürüyüşle, levhaları takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz. 

Çalışma saatleri:

Müze Bodrum’daki çoğu diğer müzede olduğu gibi Pazartesi günleri ziyarete kapalı. Ancak, yaz dönemlerinde çoğu zaman istisna yapılarak haftanın her günü ziyarete açık tutuluyor. Bilet gişesi kapanış saatinden yarım saat önce kapanıyor. 

  • Yaz döneminde: 08:30 – 18:30
  • Kış döneminde: 08:30 – 17:30

Farklı Bir Konsept: Bodrum Deniz Müzesi 

bodrum deniz muzesi

Eğer Bodrum’u çok daha yakından tanımak istiyorsanız, bölgenin gelişiminde çok önemli yeri olan denizciliği de anlamanız gerekli. 2011 yılında ziyarete açılan Bodrum Deniz Müzesi, Ege’nin incisini anlatma misyonunu üstlenmiş.

Bölgeye özgü olan ve “Bodrum Tipi” olarak adlandırılan tekne türlerinin sergilendiği bu müzede, orijinaline sadık olarak üretilen pek çok tekne replikasına rastlamak mümkün. Bununla birlikte, 168 aile tarafından bağışlanan, 6.000’in üzerinde çok değerli deniz kabuğu da müzede sergileniyor. Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu olarak bilinen bu koleksiyon ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Müzede aynı zamanda Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağalı’ya ait eşyalar da görülebiliyor. Bodurm belde merkezinde, Cevat Şakir caddesi üzerinde yapacağınız çok kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilmek mümkün. 

Çalışma saatleri:

Müze, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık.

  • Yaz döneminde: 09:30 – 17:00
  • Kış döneminde: 09:30 – 17:00

Muhteşem Fotoğraflar İçin: Bodrum Yel Değirmenleri

Bodrum’un sembol noktalarından biri olan Tarihi Yel Değirmenleri de mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Özel mülk olan bu yel değirmenleri, kısa bir süre öncesine kadar aktif olarak kullanılmaktaydı. Oldukça iyi korunan ve konum itibariyle manzaralı bir yerde bulunan değirmenler, fotoğraf tutkunları tarafından bol bol fotoğraflanıyor.

Tarihi Yel Değirmenleri’ne Bodrum kent merkezinden 10 – 15 dakikalık kısa bir araç yolculuğu yaparak ulaşabilirsiniz. Özellikle güneş batarken ziyaret etmeniz halinde oldukça keyifli bir manzara ile karşılaşacağınıza emin olabilirsiniz. 

Eğlence ve Tarih Bir Arada: Bodrum Antik Tiyatrosu

Bodrum’un sembollerinden bir diğeri olan Bodrum Antik Tiyatrosu, bölgenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Halikarnassos Antik Kenti’nin bir parçası olan bu eser günümüze kadar oldukça iyi korunarak ulaşmayı başarmış. 

bodrum antik tiyatrosu

Bodrum Antik Tiyatrosu, bugün de bölgenin misafirlerine aynı işleviyle hizmet vermeye devam ediyor. Özellikle yaz sezonunda farklı konserler ve etkinlikler düzenlenen antik tiyatroda konser dinlemek gerçekten farklı bir deneyim. Binlerce yıllık tarihi sanatla buluşturan bu sahnede mutlaka bir etkinliğe katılmanız tavsiye ediliyor. 

Bodrum Antik Tiyatrosu, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde, yol kenarında bulunuyor. Aracınız ile kısa sürede ulaşabilir ve antik kenti ziyaret edebilirsiniz. 

Çalışma saatleri:

Pazartesi günleri kapalı.

  • Yaz döneminde: 08:30 – 18:30
  • Kış döneminde: 08:30 – 17:30

Sakinlik Arayanlar İçin: Kumbahçe

Kumbahçe, Bodrum kent merkezinde dolaşabileceğiniz, sessiz ve huzurlu Ege havasını içinize çekebileceğiniz yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Yaz aylarında her ne kadar kalabalık olsa da sezonun sonuna yaklaştıkça sadece Bodrum’un yerlileri kalıyor. 

bodrum kumbahce

Bodrum’da beyaz renkli evlerin arasında, dar sokaklarda yürüyüş yapmak ve bu eşsiz beldeyi daha yakından tanımak istiyorsanız Kumbahçe’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kumbahçe civarında bulunan kafe ve restoranlarda kahvenizi yudumlarken manzarayı da çok seveceksiniz! 

Gümbet’e Mutlaka Vakit Ayırın

bodrum barlar sokagi 1

Gümbet, Bodrum kent merkezinden çok kısa sürede ulaşabileceğiniz bir konumda bulunuyor. Kısa bir araç yolculuğu veya Bodrum kent merkezinden kalkan toplu taşıma seçenekleri ile bu beldeye ulaşabilirsiniz.

Gümbet, son yıllarda Ege’nin gece hayatı merkezi olarak tanınmaya başlamış durumda. Turistlerin en çok ziyaret ettiği beldelerin başında gelen Gümbet, güzel bir doğaya ve hepsinden öte eşsiz akşamlara sahip. 

Deniz kenarında kurulmuş olan bir barlar sokağı bulunan Gümbet’e özellikle akşamları gitmeniz tavsiye ediliyor. Yaz sezonunda fazlasıyla kalabalık olan bu belde, Bodrum’un dinamik yaşantısını en iyi şekilde gösteren yerlerin başında geliyor. 

Bitez’i Görmeden Dönmeyin

Gümbet’e kadar gitmişken Bitez’i de görmeden dönmek olmaz. Çok yakın konumda bulunan bu belde de bambaşka bir atmosfere sahip. Ege’nin her noktasının kendine özgü bir tada sahip olduğunun en güzel ispatlarından biri Bitez. 

bodrum bitez

Mandalina bahçeleri ve rüzgar sörfüne uygun olan sahili ile popüler olan Bitez’de mutlaka dondurmayı da denemelisiniz. Dünyaca ünlü Bitez dondurmasını tatmak için uzun bir kuyruğa girmeye hazır olun.

Bodrum’da Yapılabilecek Aktiviteler

Bodrum’da tatil yaparken onlarca farklı aktiviteyi deneme imkanınız da olacak. Dinamik yaşantısı ve her şeye uygun yapısı ile bu beldede tek bir dakika bile sıkılmayacağınıza emin olabilirsiniz. 

Bodrum gezilecek yerleri bitirdiyseniz ve farklı aktiviteler arıyorsanız doğru yerdesiniz! 

El Değmemiş Koyları Tekne Turuyla Keşfedin

Bodrum’da karadan ulaşmanın mümkün olmadığı, birbirinden keyifli koylar mevcut. Bu koylara gitmenin tek yolu tekne turlarından geçiyor. 

bodrum tekne turu

Günübirlik veya birkaç saatlik tekne turlarına katılarak çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tertemiz sulara kendiniz bırakabilir, akvaryum berraklığında denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Gün boyu süren tekne turlarının büyük bölümünde yemek de bulunuyor. Eğer vaktiniz varsa, sabah başlayıp akşam saatlerinde biten bir tekne turuna katılmanız, bölgeyi bir de denizden keşfetmeniz tavsiye ediliyor. 

Bununla birlikte, romantik bir akşam geçirmek isterseniz, akşamları ay ışığında düzenlenen yemekli ve canlı müzikli tekne turlarına da katılabilirsiniz. Özellikle dolunayın olduğu akşamlarda denize açılmak gerçekten güzel bir deneyim. 

Su Sporları ile Eğlenceye Doyabilirsiniz

Bodrum, neredeyse her türlü su sporu için muhteşem bir atmosfere sahip. Rüzgar sörfünden kanoya, deniz bisikletine kadar sayısız farklı seçenek sizi bekliyor olacak. O gün canınız ne isterse ona uygun bir aktivite bulabilirsiniz. 

Eğer rüzgar sörfünü seviyorsanız, bu spor için Türkiye’nin en iyi lokasyonlarından biri olan Bitez’i tercih edebilirsiniz. Sahilin önü açık olması nedeniyle dalgalı ve rüzgarlı bir denize sahip olan Bitez, dünyanın pek çok yerinden sörfçüyü kendine çekmeyi başarıyor.

Doğa Yürüyüşleri ile Çevreyi Tanıyın

Bodrum ve çevresinde pek çok farklı trekking parkuru da mevcut. Doğa yürüyüşleri yapmaktan hoşlanıyorsanız, bu parkurlarda çok keyifli vakit geçirebilir ve huzur dolu bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

bodrum trekking

Başlangıç seviyesinden profesyonel seviyeye kadar pek çok farklı parkur bulunan Bodrum’da, vakit bulursanız mutlaka trekking turlarına katılmanız tavsiye ediliyor. 

Suyun Altında Bambaşka Bir Dünya Var!

Bodrum’da yapılacak en iyi aktivitelerden biri de suyun altındaki dünyayı keşfetmek. Tarih boyunca pek çok deniz savaşına şahit olmuş bu bölgede sayısız farklı keşfedilmeyi bekleyen batık bulunuyor. Bununla birlikte, oldukça renkli bir sualtı faunasına sahip olan Bodrum ve çevresinde dalış etkinlikleri oldukça popüler.

Tüplü dalış konusunda tecrübeniz yoksa, birkaç saatlik kısa bir eğitimden geçerek rehberler eşliğinde dalış yapabilirsiniz. Profesyonellerden amatörlere kadar herkes için uygun parkurları bulabileceğiniz Bodrum’da mutlaka suyun altını da keşfetmelisiniz. 

Gece Hayatını Deneyin

Bodrum’un gece hayatı Türkiye sınırlarını aşmış, dünyanın her yerinde tanınır durumda. Özellikle eğlenmeyi ve hareketli akşamları seviyorsanız mutlaka Bodrum Barlar Sokağı’na gitmelisiniz.

Sağlı sollu pek çok gece kulübü ve bar bulabileceğiniz bu sokakta hayatınız boyunca unutamayacağınız bir eğlence sizi bekliyor olacak. Özellikle yaz sezonunda Bodrum’un hareketli yaşantısı kesinlikle görülmeye değer.

Mutlaka Bir Açık Hava Konserine Katılın

Bodrum, yaz aylarında sayısız farklı konsere ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bodrum Antik Tiyatrosu da dahil olmak üzere, bölgenin pek çok yerinde konserler düzenleniyor. Akşamınızı keyifli geçirmenizi sağlayacak ve evinize mutlu anılarla dönmenizi garanti edecek bu etkinliklere mutlaka katılmaya çalışmalısınız. 

Özellikle, Bodrum Antik Tiyatrosu’nda düzenlenen bir konserden çok keyif alacağınıza emin olabilirsiniz. Bodrum, sezonda sadece konserlere değil, dünyaca ünlü dans gruplarına, sirklere ve daha pek çok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Bodrum’da En İyi Konaklama Seçenekleri 

Bodrum’da konaklama için pek çok seçenek bulunuyor. Ancak, bu seçenekler arasında villa kiralama diğerlerine kıyasla baskın avantajlara sahip. Bölgeyi çok daha rahat keşfetmenizi sağlayan, özgür bir tatil için gerekli olan her şeye sahip olan kiralık Bodrum villaları, her yıl binlerce ziyaretçinin ilk tercihi oluyor. 

Gotatil güvencesi ile en iyi fiyatlarla kiralayabileceğiniz Bodrum kiralık villa ile tam da hayal ettiğiniz gibi bir tatil sizi bekliyor olacak. Günün her saati kullanabileceğiniz bir yüzme havuzu, tercihinize bağlı olarak jakuzi, sauna ve daha pek çok farklı lüks olanak sayesinde hayalini kurduğunuz tatili bulacağınıza emin olabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu