Ege Bölgesi

Bodrum Kalesi

Bodrum denildiğinde akla gelen yerlerin başında Bodrum Kalesi geliyor. Bölgenin eşsiz tarihini çok yakından görmenizi sağlayan bu kale, tarih boyunca tüm medeniyetler tarafından el üstünde tutulmuş. 

Stratejik konumu nedeniyle, pek çok kez el değiştiren Bodrum Kalesi, bu bölgenin ne kadar önemli bir merkez olduğunu net olarak gösterir nitelikte. Bugün bir müze olarak ziyarete açık olan kalede, Roma döneminden Osmanlı’ya kadar, çok sayıda medeniyete dair izlere rastlanabiliyor. 

Gezilecek çok yeri olan Bodrum’u, GoTatil güvencesiyle rezerve edebileceğiniz kiralık Bodrum villaları ile keşfedebilir, görmek istediğiniz her yere gidebilirsiniz. Bu eşsiz beldedeki görülmesi gereken sayısız doğal güzelliği, tarihi eseri keşfettikten sonra sadece size ait bir villada dinlenmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Bodrum Kalesi Nerede?

bodum

Bodrum kent merkezinde yer alıyor. Konumu Çarşı Mahallesi olarak geçiyor. 

Kale, oldukça büyük ve göze çarpan bir eser. Bodrum’a girdiğiniz ilk anda, sahile doğru baktığınızda kaleyi görebilirsiniz. Kent merkezinden kısa bir yürüyüş yaparak kaleye ulaşmak mümkün. 

Bodrum, her yıl yerli ve yabancı turist ve tatil severin tercih ettiği ülkemizin en değerli tatil destiansyonları arasında yer alıyor. Bodrum tatili için bodrum’da kiralık villa ilanlarını inceleyebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri 

bodrum kalesi tarihi

Bodrum Kalesi, Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müze olarak faaliyet gösteriyor. Pazartesi günleri kapalı olan kaleyi haftanın altı günü ziyaret edebilirsiniz. 

Ziyaret saatleri, yaz sezonunda 08:30 ile 18:30 arası olarak belirtiliyor. Kış döneminde ise kapanış iki saat erkene alınarak, 16:30’a çekiliyor. 

Bodrum Kalesi Giriş Ücreti

Bodrum Kalesi’ne giriş için bilet almanız gerekiyor. Bilet fiyatı güncel olarak 30 TL olarak belirlenmiş. 

bodrum kalesi 2

Eğer Müze Kart’ınız varsa, yılda iki defa Bodrum Kalesi’ne ücretsiz olarak giriş hakkınız bulunuyor. Sezonda, bilet gişesinde genellikle kuyruk olması nedeniyle, Müze Kart ile gitmek size büyük avantaj sağlayabilir. 

Bodrum Kalesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bodrum Kalesi, bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olarak gösteriliyor. Sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli bir tarihi eser kabul ediliyor. Bilinmesi gereken en önemli noktalar şu şekilde;

  • Bodrum Kalesi, pek çok Yeşilçam filminde kullanıldı.
  • Kale, bölgenin tarihini en iyi yansıtan eserlerden biri olarak kabul ediliyor. 
  • Bodrum Kalesi, 1955 yılında, uluslararası “en iyi müze” etkinliğinde “özel övgü ödülüne layık görüldü.
  • Kalede iki farkı gezi parkuru bulunuyor. Yerde bulunan okları takip ederek, uzun rotayla kalenin tümünü gezebilir veya kısa rota ile sadece önemli yerleri kapsayan, daha kısa bir gezinti yapabilirsiniz.

Bodrum Kalesi’nin Hikayesi 

Bodrum Kalesi’nin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Araştırmacılar, 1400’lü yılların başından itibaren kalenin kullanılmaya başladığını tespit etmiş durumda. Ancak, son bulgularda kalenin çok daha eskiden beri var olduğuna dair işaretler görülüyor.

bodrum kalesi

Kale, ilk olarak St. Jean Şövalyeleri tarafından kullanılmış. Bodrum Kalesi, bölgede uzun süre aktif olan St. Jean Şövalyeleri’ne ait az sayıda eserden biri olarak kabul ediliyor. Bu açıdan, kalenin antik geçmişi aydınlatmakta büyük bir rol oynadığı belirtiliyor. 

Bodrum Kalesi’nin, 1895 yılının sonlarına kadar aktif bir askeri merkez olarak kullanıldığı biliniyor.

Kaleden Sonra Arkeoloji Müzesini Gezmeyi İhmal Etmeyin

Bodrum Kalesi’nin hemen bitişiğinde, bazı bölümleri kaleye ait olan muhteşem bir Sualtı Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Dünyanın en önemli koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan bu müzeyi mutlaka görmeniz tavsiye ediliyor. 

Bölgede suyun altından çıkarılan kalıntılar oldukça keyifli bir ambiyans içinde sergileniyor. Müzeye girenler kendilerini adeta bambaşka bir dünyada buluyor. 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, aynı zamanda dünyanın en eski batık gemi kalıntısına da ev sahipliği yapıyor. 

Müzenin ziyaret saatleri kale ile aynı. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu