Gezilecek Yerler

Tisan Adası

Tisan Adası, son zamanlarda ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri haline gelen cazibe merkezleri arasında gösteriliyor. Farklı bir atmosfere sahip olan Tisan, özellikle el değmemiş doğası ile dikkat çekiyor. 

Bir süredir gündemde olan adada hem tarihi eserlerle hem de doğal güzelliklerle karşılaşmak mümkün. Özellikle farklı bir tatil destinasyonu arayanlar, Akdeniz’in bambaşka bir yüzünü gösteren Tisan’ı fazlasıyla beğeniyor. 

Tisan Adası’na bir seyahat planlıyorsanız, sizler için hazırladığımız bu rehberde ihtiyaç duyacağınız her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. 

Tisan Adası Nerede?

tisan koyu

Tisan Adası, Mersin ili sınırları içinde bulunuyor. Silifke ilçesinden yaklaşık olarak 32 kilometre uzaklıkta bulunan ada, dağlar arasında büyüleyici bir konuma sahip. 

Yeşilovacık Mahallesi olarak geçen bir mevkide yer alan adada farklı bir atmosfer sizi karşılıyor olacak. Tertemiz havası ve denizi ile misafirlerini büyüleyen ada, her ne kadar son dönemde popüler bir destinasyon haline gelmeye başlasa da hala saklı cennetlerden biri olarak gösteriliyor. 

Tisan Adası’na Nasıl Gidilir?

Tisan Adası, Mersin – Antalya arasında yer alıyor. Mersin – Antalya yolunu takip ederek bu saklı cennete ulaşabilirsiniz. Karayolu sahilden ve Toros Dağları’nın eteklerinden ilerlediği için fazlasıyla virajlı. Kimi zaman korkutucu olabilen bu yolda unutamayacağınız kadar güzel manzaralar sizi bekliyor olacak. 

  • Uçakla seyahat ediyorsanız: Eğer uçakla seyahat ediyorsanız iki ayrı havaalanı seçeneğiniz var. Alanya Gazipaşa veya Adana Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. Tisan Adası, her iki havaalanının da ortasında yer alıyor. İkisinden de yaklaşık üç saatlik bir yolculuk yaparak adaya ulaşabilmek mümkün. 
  • Otobüsle seyahat ediyorsanız: Eğer otobüsle yolculuk yapıyorsanız, Mersin Otogarı’ndan Silifke’ye kalkan araçlarla önce Silifke’ye gitmeniz gerekiyor. Ardından oldukça sık hareket eden dolmuşları kullanarak Tisan’a ulaşabilirsiniz. 

Ulaşımı her ne kadar zor ve virajlı yollarla olsa da adaya vardığınızda göreceğiniz güzellikler kesinlikle buna değer. Yine aynı şekilde, yol boyu sizi bekleyen deniz manzarasının da bol bol fotoğrafını çekeceğinize emin olabilirsiniz.

Tisan Adası’na Hangi Mevsim Gitmeli?

Tisan Adası’nda denize girmek oldukça keyifli. Bu nedenle en iyi mevsim olarak yaz ayları gösteriliyor. Akdeniz’in diğer bölgelerine kıyasla daha az nemli bir atmosfere sahip olan adada yaz ayları çok keyifli. 

Eğer havaların biraz daha serin olduğu bir dönemde adayı ziyaret etmek isterseniz, yaz sonuna doğru da halen denize girebileceğinizi unutmayın. İster sonbaharın başında isterseniz yaz aylarında Tisan Adası’nda çok iyi vakit geçirebilirsiniz. 

Tisan Adası’nda Muhteşem Bir Atmosfer Sizi Bekliyor Olacak

Türkiye’nin saklı cennetlerinden biri olarak gösterilen Tisan Adası’nda beklediğinizden çok daha güzel bir atmosferle karşılaşacaksınız. Akdeniz’de bir Ege esintisi arıyorsanız, Tisan’da bunu çok net görebilmek mümkün.

Ada genelinde oldukça az yapılaşma mevcut. İmara yeni yeni açılan bölgede genellikle beyaz renkli ve en fazla iki katlı evler bulunuyor. Bu özelliği ile Bodrum’u andıran Tisan’da doğanın iyi korunduğunu, havanın oldukça temiz olduğunu görmek mümkün.

Mersin’de denize girilebilecek en iyi yerlerden biri olan Tisan Adası, yaz aylarında bölge halkının uğrak noktalarından biri haline geliyor. Sezon dışında çok az nüfusa sahip olsa da yaz sezonu başladığında ada nüfusu neredeyse üçe katlanıyor. 

Yaz sezonu kalabalık geçse de sakinliğini korumayı başaran bu adada doğa ile başbaşa olacağınız keyifli bir deneyim yaşamak mümkün. Yeraltı suları tarafından devamlı beslenen denizi oldukça temiz. Yine aynı şekilde, bir koy içerisinde korunaklı bir konumda olması sayesinde denize gireceğiniz zaman adeta çarşaf gibi bir su sizi bekliyor olacak. 

Tisan Adası’nda Gezilecek Yerler

Tisan Adası, doğal güzellikleri ile tanındığı kadar köklü bir tarihe de ev sahipliği yapıyor. Yapılan araştırmalar, adanın milattan önceye uzanan bir geçmişi olduğunu ortaya çıkarıyor. Tarihte oldukça önemli bir figür olan Afrodit’e adanan bir antik kent bulunan Tisan Adası’nın geçmişte önemli bir merkez olduğuna dair bulgular mevcut. 

Bölgenin korunaklı yapısı nedeniyle bir liman kenti olarak kullanıldığı belirten uzmanlar, Tisan’da antik dönemlerde iki ayrı limanın bulmuş olduğunu düşünüyor. Bölge ticaretinde önemli yeri olan bu limanlarla birlikte, Tisan Adası’ndaki yerleşimin dönemin en zengin kentlerinden biri olduğu düşünülüyor. 

Tisan Adası her ne kadar küçük bir yerleşim olsa da gezilecek belli başı yerleri mevcut. Adada görmeniz gereken noktaları sizler için listeledik.

Bizans Kulesi

tisan kalesi

Adada Bizans döneminden kalma bir kule bulunuyor. Bölgenin tarih boyunca ne kadar önemli olduğunu gösteren en önemli sembollerden biri olarak kabul edilen bu kuleyi görmeniz tavsiye ediliyor. 

Bölgede Bizans döneminden kalma çok fazla eser mevcut değil. Tarihi Bizans Kulesi bu nedenle Tisan Adası için oldukça önemli bir yapı. 

Göktepe

Göktepe Çamlığı olarak da geçen bu ören yeri, Tisan Adası’ndan kısa bir araç yolculuğu ile ulaşabileceğiniz mesafede bulunuyor. Doğa içerisinde bir gün geçirmek isterseniz Göktepe’yi mutlaka programınıza eklemeniz tavsiye ediliyor. 

Göktepe’de piknik yapabileceğiniz gibi alan içinde bulunan restoran ve kafeleri de tercih edebilirsiniz. Muhteşem bir de plajı bulunan bu merkezde çok keyif alacağınız bir deneyim sizi bekliyor olacak. 

Aphrodisias Antik Kenti

1

Türkiye’de Afrodit’e adanmış olan birkaç antik kentten biri olan bu antik kent, Tisan Adası’nın tarihine ışık tutulmasında çok önemli bir role sahip. Geçmişte bu ada üzerinde çok büyük bir yerleşimin olduğuna dair bulgulara rastlanıyor.

Adada dönem dönem arkeolojik kazılar devam ediyor olsa da ne yazık ki Aphrodisias Antik Kenti’ne ait yapıların büyük bölümü hasar görmüş. Günümüze ulaşan az sayıda eser mevcut. Eğer tarihe ilgi duyuyorsanız, üzerinde dolaştığınız toprakların geçmişini merak ediyorsanız antik kenti gezi programınıza dahil edebilirsiniz.

Kösrelik Adası

Doğayla bir arada olmak istiyorsanız ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de Kösrelik Adası. Tertemiz bir atmosfere sahip olan bu adaya Tisan’dan çok kısa sürede ulaşabilmek mümkün. Eğer vakit bulursanız ve farklı bir yer görmek isterseniz Kösrelik’i programınıza ekleyebilirsiniz. 

Jüpiter Tapınağı

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bölgede tarih boyunca yerleşimin olduğu biliniyor. Bereketli topraklara sahip olan Silifke ve çevresinde antik dönemlerden kalan sayısız eser mevcut. Bunlar arasında en ilgi çekenlerinden biri de Jüpiter Tapınağı olarak belirtiliyor.

Tisan Adası’ndan yaklaşık olarak 35 kilometrelik bir yolculuk yaparak Jüpiter Tapınağı’nı görebilirsiniz. Tapınağın çok uzun yıllar boyunca önemli bir merkez olarak kullanıldığı belirtiliyor. 

Aya Tekla Kilisesi

3

Silifke, Tisan Adası ve çevresi Hristiyanlık tarihi açısından da oldukça önemli bir merkez. Bu bölgede pek çok aziz ve önemli dini figürün yaşadığı, eserlerini hazırladığı kiliseye rastlamak mümkün. Günümüze kadar pek çoğu yıkılmış veya unutulmuş olsa da dinler tarihi açısından önemli olan Aya Tekla Kilisesi halen ayakta kalmayı başarıyor.

Tisan Adası’ndan yaklaşık olarak 40 kilometre uzaklıkta bulunan kiliseyi de programınıza dahil edebilir, bölgenin tarihte ne kadar önemli olduğunu çok daha net anlayabilirsiniz. 

Silifke Kalesi

4

Tisan Adası ile Silifke arasında çok uzun bir mesafe yok. Tisan’a gelmişken Silifke’yi de keşfedebilirsiniz. Özellikle bölgenin sembollerinden biri haline gelmiş olan Silifke Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmeniz tavsiye ediliyor. Oldukça keyifli bir atmosfere sahip olan kalede bol bol fotoğraf çekebilir, Mersin’in tarihini daha yakından tanıyabilirsiniz.

Silifke Kalesi etrafında pek çok farklı kafe ve restoran gibi işletme de mevcut. Bölgeyi daha verimli tanımak için bir gününüzü Silifke’yi gezmeye ayırabilir, bölgedeki tüm tarihi yapıları ve önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Aynalıgöl Mağarası

5

Tisan Adası’ndan yaklaşık olarak 40 kilometrelik bir yolculuk yaparak Aynalıgöl’e ulaşabilirsiniz. Bu muhteşem doğa harikasında kesinlikle görülmeye değer bir atmosfer mevcut. 

Denizden ve karadan girilebilen bu eşsiz doğa harikası sizi adeta bambaşka bir dünyaya ışınlayacak. Gilindire olarak da bilinen mağara, bölgede hayvanlarını otlatan bir çoban tarafından tesadüfen bulunuyor. O günden sonra turizme kazandırılan ve ıslah çalışmaları yapılan mağarada kendine hayran bırakan bir görsel şölen sizi bekliyor olacak. 

Tokmar Kalesi

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisan Adası’na geldikten sonra programınıza mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biri de Tokmar Kalesi. Taşucu’na doğru ilerlerken karşınıza çıkacak olan bu kale oldukça gizemli hikayelere sebep oluyor.

Bizans döneminden kaldığı düşünülen kalenin kim tarafından ve ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Ancak, kale ile ilgili halk arasında sayısız efsane dolaşıyor. Turizme açılmadan önce, bölgedeki köylerden birinde yaşayan bir kişinin kaleden bir heykelcik aldığına, ardından evinde ölü bulunduğuna dair bir hikaye halk arasında sıkça anlatılıyor. Yine benzer şekilde, bir çobanın büyük bir küp dolusu altın bulduğunu, daha sonra bu altınları satamadan hayatını kaybettiğine dair söylentiler var.

Efsaneleri ve dilden dile dolaşan hikayeleri ile lanetli olduğuna inanılan bu kaleyi de programınıza ekleyebilirsiniz. Kaleyi özellikle sabah saatlerinde ziyaret etmeniz halinde sislerin arasında oldukça ürkütücü fakat bir o kadar da keyifli bir deneyim yaşamak mümkün. 

Tisan Adası’nda Yapılabilecek Aktiviteler

Tisan Adası’nda tarih ve doğal güzelliklere doyacağınız bir tatil sizi beklerken, aynı zamanda eğlenceli pek çok aktivite olanağınız da mevcut. Tatilinizi çok daha keyifli kılacak bazı aktivite önerilerini sizler için listeledik. 

Tekne Turları

Tisan Adası’nda yapılabilecek en keyifli aktivitelerin başında tekne turları geliyor. Bölgenin karadan ulaşım olmayan koylarını ziyaret edebileceğiniz, denizden manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bu turlar kesinlikle görülmeye değer.

Eğer denizde olmayı ve yüzmeyi seviyorsanız, sabah erken saatlerde Taşucu’ndan başlayan tekne turlarına katılabilirsiniz. Gün boyu çok sayıda koyu ziyaret eden tur tekneleri, farklı koylarda denize girmenize ve çok keyifli vakit geçirmenize olanak veriyor. Günübirlik tekne turlarının büyük bölümünde yemek de veriliyor. 

Doğa Yürüyüşü

Bölgede yapılabilecek aktivitelerden bir diğeri de doğa yürüyüşleri. Çeşitli trekking parkurları bulunan Tisan Adası’nda, rehberler eşliğinde çok keyifli bir yürüyüş yapabilmek mümkün. Hem doğa ile bir arada olacağınız hem de eğlenerek huzur bulacağınız bu etkinliklerin süresi tercihinize göre değişebiliyor. Kısa parkurlarda birkaç saatlik trekkingler yapılabilirken, daha uzun parkurlarda tüm gün boyu doğa içinde vakit geçirebilmeniz mümkün.

Tisan Adası’ndaki trekking parkurlarında işaretleme oldukça zayıf. Bu nedenle profesyonel destek almadan ve bir rehber eşliğinde hareket etmeden tek başınıza yürüyüşe çıkmanız tavsiye edilmiyor. Eğer doğa içinde olmak istiyorsanız çok uzaklaşmadan, güvenli mesafelerde yürüyüş yapabilirsiniz. 

Su Sporları

Bölgede su sporlarıyla da çok keyifli vakit geçirebileceğinizi unutmayın. Özellikle dalgasız denize sahip olan plajlarda her yaştan misafirin keyif alabileceği pek çok farklı alternatif su sporu yapılabiliyor. 

Eğer eğlenceli bir gün geçirmek istiyorsanız, bölgedeki plajlarda sabahtan akşama kadar eğlenebilirsiniz. Özellikle su sporlarını seviyorsanız, sezon boyunca neredeyse her plajda farklı aktiviteler sizi bekliyor olacak. 

En Güzel Tisan Adası Plajları 

Tisan Adası’na geldikten sonra denize girmemek olmaz. Mersin ve çevre illerden yaz boyunca binlerce turisti kendine çeken bu muhteşem adada tertemiz bir atmosferde yüzebileceğiniz, güneşin tadını çıkarabileceğiniz pek çok plaj bulunuyor.

Tisan Adası’nın en güzel ve en temiz plajlarını sizler için listeledik.

Tisan Plajı

7

Tisan’da denize girebileceğiniz en sakin plajların başında gelen Tisan Plajı’nda huzur dolu bir gün geçirebilirsiniz. Plaj oldukça popüler olmasına rağmen bölgede herhangi bir işletme bulunmuyor. Kişilere ait özel şezlonglar bulunuyor olsa da kiralama yapabilme imkanınız yok. Bu nedenle gelirken havlunuzu getirmenizde fayda var. Yine aynı şekilde, plajda su sporları yapamıyorsunuz. 

Tisan Plajı, sığ suya sahip olması nedeniyle özellikle çocuklu aileler tarafından sıkça tercih ediliyor. Korunaklı bir konumda yer alması nedeniyle denizin çarşaf gibi olduğunu görmek mümkün.

Flamingo Koyu

8

Tisan Adası’nda denize girebileceğiniz plajlardan en gizlisi olarak gösterilen Flamingo Koyu’na ulaşmak fazlasıyla zor. Antik kentin aşağı kısmında bulunan bu koya gidebilmek için kayalardan sahile doğru iniş yapmanız gerekiyor. 

Ulaşması zor olduğu için pek fazla tercih edilmeyen bu plaj, bu sayede sakinliğini ve doğal güzelliklerini korumaya devam ediyor. Özellikle yaz aylarında kalabalıktan kaçmak ve kendinizi doğanın kollarına bırakmak isterseniz Flamingo Koyu’nu tercih edebilirsiniz. 

Tisan Kadınlar Plajı

9

Tisan Kadınlar Plajı, muhafazakar tatilciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz bir işletme bulunan bu plaj sadece kadınlara özel. Yaz boyunca hizmet veren işletmede yeme içme ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir kafe ve restoran da mevcut. 

Tisan Kadınlar Plajı’nın denizi oldukça temiz. Özellikle balıklarla birlikte yüzmek istiyorsanız bu plajı çok seveceğinize emin olabilirsiniz! 

Tisan Akvaryum Koyu

10

Adından da anlaşılacağı üzere adeta akvaryum gibi bir denize sahip olan bu koya karayolu ile ulaşım mümkün değil. El değmemiş bir doğa içinde denize girmek için tercih edebileceğiniz bu plaja yaklaşık olarak bir saat süren tekne yolculukları ile ulaşılıyor. 

Bunun dışında, Tisan Adası’nın merkezinden, oldukça dik kayalıklardan uzun bir yürüyüş yaparak Akvaryum Koyu’na gidebilirsiniz. Ancak yolun ıslah edilmediğini ve çok zorlu olduğunu unutmamalısınız. Eğer doğa yürüyüşleri konusunda tecrübeniz yoksa tekne ile gitmenizde fayda var. 

Tekne turlarının büyük kısmı Tisan Akvaryum Koyu’na uğruyor. Bunun dışında özel tekneler ile anlaşarak koya sabah bırakmalarını ve akşam belirlediğiniz saatlerde sizi tekrar almalarını isteyebilirsiniz. Kendinize ait bir koyda, bambaşka bir dünyada huzurla vakit geçirmek istiyorsanız Tisan’ın bu saklı hazinesini değerlendirmenizde fayda var. 

Son olarak Tisan Akvaryum Koyu’nda dalış yapabileceğinizi de unutmayın. Tüplü dalış etkinlikleri ile koy açıklarında bambaşka bir dünyayı görebilirsiniz. Bu etkinlikler dışında, kendi deniz gözlüğünüzle bile onlarca farklı balığı ayaklarınızın dibinde yüzerken görebilmek mümkün. 

Tisan Adası’nda Konaklama Seçenekleri 

Tisan Adası’nda yapılaşma oldukça sınırlı. Bu nedenle adada konaklama yapabileceğiniz herhangi bir büyük otel bulunmuyor. Tatilciler bölgede yer alan sınırlı sayıda pansiyon ve butik otelde konaklayabiliyor. 

Bunun dışında, ayrıcalıklı ve özel bir tatil geçirmek isterseniz, bölgedeki kiralık villaları da tercih edebilirsiniz. Keyifli bir deneyim sunmak adına özel olarak hazırlanan tüm bu villalarda, sadece size özel bir yüzme havuzundan, jakuzi, sauna ve daha pek çok lüks olanağa kadar tercih edebileceğiniz çok sayıda seçenek bulunuyor. 

Gotatil güvencesi ile kiralayabileceğiniz bu muhteşem villalar ile Türkiye’nin her yerinde, hayat boyu unutamayacağınız kadar güzel bir tatil geçirmek mümkün. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu