Gezilecek Yerler

Pamukkale Travertenleri

Dünyanın her yerinden turistlerin uğrak noktalarından olan, Denizli’nin en önemli cazibe merkezlerinden Pamukkale herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri. Muhteşem bir görsel şölene ve doğaya sahip olan travertenlerde kendinizi bambaşka bir dünyada hissetmek mümkün.

Uzun yıllar boyunca, fazlasıyla karmaşık bir süreç sonucunda oluşan bu travertenler bugün dünyanın sayılı değerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Eğer seyahat planlarınızda Pamukkale Travertenleri varsa, bu yazımızda yolculuğunuz öncesinde bilmeniz gereken her şeyi sizler için listeledik. 

Pamukkale Travertenleri Nerede? 

pamukkale

Pamukkale Travertenleri, Denizli ilinde bulunuyor. Pamukkale ilçesinde bulunan travertenler, Denizli kent merkezinden yaklaşık olarak 18 kilometre mesafede yer alıyor. Merkezden çok kısa sürede bu muhteşem doğa harikasına ulaşabilmek mümkün. 

Pamukkale Travertenlerine Nasıl Gidilir? 

Pamukkale’ye ulaşmak çok kolay. Şehir merkezine yakın bir konumda olmasına ek olarak, Denizli’nin en önemli değerlerinden biri olması sebebiyle pek çok yöntemle ören yerine gidebilmek mümkün. 

  • Özel araçla: Eğer özel aracınızla seyahat ediyorsanız, D585 karayolunu takip ederek, yol levhalarını izleyerek Pamukkale’ye kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Otobüsle: Denizli’nin neredeyse her yerinden Pamukkale’ye doğrudan giden otobüsler ve dolmuşlar bulunuyor. Yine aynı şekilde, Denizli Otogar’dan kalkan servisleri kullanarak ören yerine kolayca ulaşabilirsiniz. 

Pamukkale Travertenleri’ne taksiyle gidebilmek de mümkün. Bununla birlikte, kent merkezinde ve çevre illerde pek çok turizm acentasının günübirlik turlarıyla da ören yerini ziyaret edebilirsiniz. 

Pamukkale’ye Ne Zaman Gitmeli?

Pamukkale her mevsim ziyarete açık bir ören yeri. Yine aynı şekilde, yılın her günü dünyanın pek çok yerinden misafirin ziyaret ettiğine şahit olmak mümkün. 

pamukkale traverten

Pamukkale’ye gidebileceğiniz en güzel mevsim yaz ve ilkbahar ayları. Her ne kadar yılın her günü giriş yapılabiliyor olsa da kış aylarında serin sularda çıplak ayakla yürümek zor olabiliyor. Denizli’de hava sıcaklıkları kış aylarında düşük seyrettiği için ziyaretçilerin zorlandığı görülebiliyor. 

Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti ve Çalışma Saatleri

Pamukkale Travertenleri haftanın her günü ziyarete açık. Ören yerinde bulunan müze bölümü ise Pazartesi günleri kapalı. 

Çalışma saatleri: 

  • Yaz dönemi: 07:30 – 18:00
  • Kış dönemi: 07:30 – 18:00

Pamukkale Travertenleri’nde Müze Kart Geçerli Mi?

Pamukkale’ye girişte müze kart geçerli. Eğer standart müze kartınız varsa yılda iki defa ücretsiz giriş hakkınız bulunuyor. Müzekart+ sahipleri ise sınırsız sayıda ücretsiz giriş hakkına sahip.

Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti

2022 yılı için giriş ücreti 200 TL olarak belirlenmiş. 8 yaş altı çocuklardan girişte ücret alınmıyor. 

Giriş ücretleri diğer ören yerlerine kıyasla daha yüksek olduğu için Müze Kart ile gelmeniz tavsiye ediliyor. 

İçeride bulunan havuz bölümünü ziyaret etmek ve incelemek için ekstra bir ücret ödemenize gerek yok. Ancak havuzda yüzmek isterseniz ekstra bir bilet almanız gerekiyor. Havuza giriş için Müze Kart geçerli değil. 

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluştu? 

Gören herkesi kendine hayran bırakan, adından da anlaşılabileceği gibi adeta pamuk gibi görünen bu travertenlerin oluşum süreci oldukça uzun yıllara dayanıyor. Doğanın bize sunduğu en güzel hediyelerden biri olan Pamukkale, doğa ananın binlerce yıllık emeği sonucu ortaya çıkmış.

pamukkale travertenleri

Çökelme kaya olarak geçen Pamukkale, yer altından uzun süreler boyunca çıkan termal suların kayalar üzerinde biriktirdiği mineraller ile oluşmuş. Oluşmaya başladığı ilk dönemde jel kıvamında olduğu düşünülen bu kayalar, uzun süreler boyunca sertleşerek günümüzdeki halini almış. 

Pamukkale Travertenleri’nde halen aktif olarak ören yerini besleyen çok sayıda sıcak ve termal su havuzu bulunuyor. Halen genişlemeye ve kendini yenilemeye devam eden Pamukkale, adeta yaşayan bir canlı gibi görülüyor. 

Hayranlık uyandıran bir doğa harikası olan Pamukkale’nin, her yıl yalnızca bir milimetre genişleyerek bugünkü haline ulaştığı düşünülüyor. Oldukça nadir görülen bu kimyasal reaksiyonlar, binlerce yıl boyunca devam ederek bugün severek ziyaret ettiğimiz bu doğa harikasını oluşturuyor. 

Travertenler Dünyanın Her Yerinden Turist Çekiyor

Pamukkale, bugün dünyanın neredeyse her yerinden turistleri kendine çekmeye devam eden bir bölge. Yurtdışında “beyaz cennet” olarak da anılan travertenlerde yürümek bambaşka bir deneyim olarak görülüyor. 

Özellikle Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen turistler bu bölgede bol bol fotoğraf çektiriyor. Yine aynı şekilde, sularının insanı güzelleştirdiğine inanılan Pamukkale, herkesin görmesi gereken özel destinasyonlar arasında gösteriliyor. 

UNESCO Tarafından Koruma Altına Alınan Muhteşem Bir Doğa Harikası

Pamukkale Travertenleri dünyanın sayılı harikalarından biri olarak gösterilmekte. UNESCO kalıcı koruma ve dünya mirası listelerine dahil edilen bu muhteşem ören yerine her şeyin olduğu gibi kalması için büyük bir özen gösteriliyor.

Travertenlerin bozulmaması için ayakkabıyla yürünmesine izin verilmiyor. Görevlilerin büyük hassasiyet gösterdiği bu konu, Pamukkale’nin gelecek nesiller boyunca aynı güzelliği ile kalmasını sağlıyor. 

Pamukkale Tarihin Her Döneminde Bir Merkez Olmuş

Pamukkale sadece doğal güzelliği ile değil stratejik önemiyle de dikkat çeken bir yer. Tarihin her döneminde önemli bir merkez olarak karşımıza çıkan bu bölgede Hieropolis Antik Kenti’nin izlerine rastlamak mümkün. Su ve İnancın Kenti olarak da bilinen bu antik şehir, döneminin en önemli merkezlerinden biri olma özelliğine sahip.

Bergama Krallığı tarafından kurulan bu antik kentte tarih milattan önce ikinci yüzyıla kadar uzanıyor. Zaman içinde depremlerle tahrip olmuş olsa da antik kentten kalan kalıntıları ve çeşitli eserleri halen görebilmek mümkün. 

İsa’nın doğumu ile birlikte Hristiyanlık için bir merkez olma özelliği kazanan Hieropolis Antik Kenti, Pamukkale Travertenlerini de içine alan oldukça geniş bir bölgede kurulmuş. Uzun yıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kent, tarihin her döneminden izler taşıyor. 

Pamukkale Antik Havuzda Yüzmeyi İhmal Etmeyin

Pamukkale’ye geldiğinizde sadece bu eşsiz doğa harikasını görmekle kalmayıp, aynı zamanda travertenlerin oluşuma neden olan termal sularda yüzebilirsiniz. 

Antik kentten kalan yıkıntılar arasında yüzebileceğiniz termal havuz gerçekten denenmesi gereken bir deneyim. Her mevsim açık olan termal havuza girmek için en iyi dönem ilkbahar ve yaz ayları olarak belirtiliyor. 

Pamukkale Antik Havuz Giriş Ücretleri

Antik termal havuza giriş için ayrıca bilet almanız gerekiyor. Müze Kart ile ören yerine ücretsiz giriş yapabiliyor olsanız da havuzda yüzmek için ücret ödemelisiniz. 

  • Giriş ücreti: 130 TL
  • 0-6 yaş ücretsiz
  • 7-18 yaş: 50 TL
  • Müze kart sahiplerine giriş ücreti: 50 TL

Buna ek olarak, termal havuza girerken eşyalarınızı emanet edebileceğiniz kasalar da bulunuyor. Kasa kiralama ücreti değişken olsa da 2022 yılında 10 TL olarak belirtilmiş. 

Geziniz Sırasında Golf Arabası ve Scooter Kiralayabilirsiniz 

Pamukkale oldukça geniş bir alan üzerine kurulu. Tüm alanı gezmek için en az 5-6 saate ihtiyacınız var. Bu nedenle sabah erken saatlerde gelmeniz tavsiye ediliyor. 

Eğer bölgeyi yürüyerek gezmek yerine daha hızlı şekilde dolaşmak isterseniz golf arabası ve scooter kiralama olanaklarınız da mevcut. 7 kişi kapasiteli golf arabası ile yapılan turlar yaklaşık bir saat sürüyor. Tüm bölgeyi gezdiren araç ile hızlı bir Pamukkale turu yapabilmek mümkün. 

Scooter ile bölgeyi gezmek isterseniz iki saatlik tur seçenekleri bulunuyor. Üç kişi kapasiteli scooterlar ile yine tüm bölgeyi kolayca dolaşmak mümkün. 

Pamukkale Travertenleri Civarında Gezilmesi Gereken Yerler

Travertenleri ziyaret ettikten sonra bölgeyi çok daha yakından tanımak için belli başlı noktaları da görebilirsiniz. Eğer vaktiniz kalırsa ve bölge tarihini daha yakından görmek isterseniz mutlaka görmeniz gereken, Pamukkale Travertenleri civarında gezilecek yerleri sizler için listeledik. 

Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia antik kenti

Pamukkale’ye oldukça yakın bir konumda bulunan bu antik kent kesinlikle görülmeye değer. Oldukça iyi korunan eserlere sahip olan bu antik kentte dönemin izlerini net şekilde görebilir, Pamukkale’nin tarih boyunca ne kadar önemli olduğunu daha net anlayabilirsiniz. 

Hierapolis Antik Kenti

hierapolis antik kenti

Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale Travertenleri’ni içine alan ören yerinin bir parçası. Pamukkale’ye gitmişken bu antik kenti gezmeden dönmek olmaz. 

Antik termal havuzda yüzmek isterseniz bu kente gitmeniz gerekiyor. Travertenler ile neredeyse bitişik olduğu için çok kısa bir yürüyüş yaparak buradaki eserleri de inceleyebilirsiniz. 

Karahayıt Kaplıcaları 

karahayit kaplicalari

Özellikle kış aylarında Denizli’ye geldiyseniz, Pamukkale’nin de oluşmasını sağlayan bu termal sularda dinlenmeden, çamur banyosu yapmadan dönmemelisiniz. Vaktiniz varsa bölgedeki kaplıcalarda çok keyifli bir gün geçirebilirsiniz. 

Kükürt açısından zengin olan şifalı suların pek çok hastalığa iyi geldiğine dair yaygın bir inanış mevcut. Bununla birlikte, kaplıcada çamur banyosu yapabilir, masaj yaptırarak yorgunluk atabilirsiniz. Bölgenin en iyi kaplıcalarından biri olarak gösterilen Karahayır Kaplıcaları’nı da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. 

Pamukkale Travertenleri Civarında Yapılacak Aktiviteler

Pamukkale Travertenleri’ni gezdikten sonra vaktiniz kalırsa bölgede yapılabilecek çok eğlenceli aktiviteler olduğunu da unutmayın. Özellikle eğlenceli ve adrenalin dolu bir gün geçirmek istiyorsanız, bu aktivitelerin bazıları tam da size göre! 

Denizli’yi Kuş Bakışı İzleyin: Microlight 

microlight

Eğer yükseklik korkunuz yoksa, paramotor ile düzenlenen uçuş etkinliklerine katılabilirsiniz. Denizli ve Pamukkale’yi kuş bakışı görmenizi sağlayan Microlight uçuşuyla unutulmaz bir deneyim yaşayabilmek mümkün. 

Yamaç Paraşütü Yapabilirsiniz 

Pek fazla bilinmiyor olsa da Denizli’de yamaç paraşütü de yapılabiliyor. Hem amatör hem de profesyoneller için uygun olan yamaç paraşütü parkurunda bölgenin manzarasına daha yakından şahit olmak ve eğlenceli bir gün geçirmek mümkün.

Eğer daha önce deneyiminiz yoksa profesyonel eğitmenler eşliğinde güvenle uçuş yapabilmeniz mümkün. 

Doğa Yürüyüşlerine Katılın

Denizli ve Pamukkale çevresinde pek çok farklı trekking parkuru da bulunuyor. Bölgenin zengin tarihi ve doğasını bir arada görebileceğiniz bu parkurlarda çok eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. 

Trekking gruplarına katılarak doğa yürüyüşünüzü çok daha keyifli hale getirebilirsiniz. Kış aylarında, doğanın uyuyuşuna şahit olacağınız bir yürüyüş yaparak Denizli’yi daha yakından tanımanız mümkün. 

Denizli’de Alışveriş Yapmayı İhmal Etmeyin

Pamukkale’ye gelmişken sevdikleriniz ve kendiniz için bölgenin özel ürünlerinden almayı da ihmal etmeyin. Tarih boyunca her dönemde özellikle tekstil ve yün konusunda önemli bir merkez olan Denizli, bugün de aynı şekilde pek çok farklı tekstil ürününü dünyaya pazarlıyor. 

Pamukkale Travertenleri çevresinde de dahil olmak üzere, Denizli’nin pek çok bölgesinde hediyelik eşya alabileceğiniz sayısız işletmeye rastlamak mümkün. Oldukça kaliteli tekstil ürünleri olan Denizli, Türkiye’nin bu alandaki üretiminin ve ihracatının büyük kısmını üstleniyor. 

Denizli, aynı zamanda tarihte ilk kez verimli şekilde mor rengin tekstilde kullanıldığı yer olarak biliniyor. Kentte geçmişte yaşayan Yahudi tekstil ustalarının “Purpurarius” adı verilen özel bir mor rengi düşük maliyetle üretmeyi başardıkları, bu sayede Denizli’nin bu alanda öneminin katlandığı belirtiliyor. Tıpkı bugün olduğu gibi, geçmişte de Hierapolis Antik Kenti’nin sakinlerinin bu alanla ilgilendiği görülebiliyor. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu